• Instagram @beerenschaap
  • Gratis verzending v.a. €100
  • Veilig achteraf betalen met Klarna

    Karin de Jonge en Team Beer en Schaap - 09 / May / 2023

    Alles over WOL voor de allerkleinsten

    We spraken kraamverzorgende Karin van kraamzorgorganisatie 'Bevalling en Babyzorg' over de werking en voordelen van wol en waarom het zo fijn is om je baby'tje te omhullen met wol. Lees je mee?

    Alles over WOL voor de allerkleinsten
    BLOGS van Beer en Schaap

    Wolletjes 

    Misschien heb je ze weleens voorbij zien komen op social media, foto’s van newborns lekker ingepakt in wolletjes. Het ziet er zo heerlijk uit; rompertjes, boxpakjes, strikmutsjes, allemaal wollen items die we steeds vaker zien bij de allerkleinsten. 

    Bij ons in de winkel zien we ook een groeiend aantal zwangere vrouwen of kersverse ouders die interesse hebben in wolletjes. Volgens kraamverzorgende Karin de Jonge, vaste klant bij Beer en Schaap, is deze trend niet verrassend. Waarom zij wol zo fijn vindt en het adviseert? 

    Functie van wol 

    Karin: “Naast dat het er zo heerlijk uitziet heeft het dragen van wol ook een functionele rol. Al vanuit de vroegere oudheid wordt wol als kledingstuk gebruikt. Wol is is een natuurlijk product en warmte regulerend. Zo houdt een merino wollen romper in de winter je baby’tje lekker warm en houdt een wolzijde rompertje je kindje in de zomer juist koel. Bovendien bespaar je door het gebruik van wollen kleding een hoop werk, je hoeft immers niet steeds bezig te zijn met kruiken, iets wat voor veel ouders als onhandig wordt ervaren.

    Vaak wordt het advies door de verloskundige gegeven om iets van wol bij je baby aan te doen of een wollen trui van jezelf om hem/haar heen te doen. Ik heb zelf altijd een wollen strikmutsje en dekentje in mijn auto liggen voor als een baby laag in temperatuur blijft. Een baby en wollen kleertjes is wat mij betreft een gouden combinatie!”

     

    De voordelen van wol 

    Karin heeft ervaring als kraamverzorgende en vertelt ons de praktische kant van het gebruik van wollen kleding. “Vaders hebben over het algemeen grotere handen en grovere motoriek. Ik heb al heel wat vaders zien 'klungelen' met katoenen rompers en shirtjes om die inimini handjes en armpjes erdoor heen te krijgen. Wol rekt lekker mee waardoor vele vaders zeggen: ‘Jeetje wat een verschil! Dit gaat veel makkelijker aan!’ Een wollen kledingstuk gaat over het algemeen dus ook langer mee door de rekbaarheid ervan.

    Volgens Karin is er nog een belangrijk positief punt aan wolletjes: “Je hoeft het maar weinig te wassen. Wol is namelijk van nature water- en vuilafstotend. Een vlek in de romper? Gooi het rompertje dan in koud water en ga lekker slapen. Met een beetje ossengalzeep zijn vlekken op je wollen kleding snel verholpen. Na het uitspoelen laat je het liggend drogen. Zie je toch nog vlekken? Dan kan je het even in de zon leggen en de vlekken verdwijnen. In plaats van echt wassen kan je ook heel makkelijk je wollen kleding of dekentje even laten luchten of in vochtige badkamer hangen. Mocht je tijdens de newbornfase (of ver daarna ;) ) geen tijd hebben voor de handwas, dan is het wol was programma van je wasmachine ook nog een optie! Vergeet ‘m niet op de wolwas te zetten en op een laag toerental. Zo blijft je wollen kleding lang mooi!”

    Musthaves

    Karin: “Voor de baby-uitzetlijst heb je eigenlijk niet veel nodig. Drie rompers, twee boxpakjes, lekkere slofjes van Hvid, Joha of Alwero. Dik vestje of jasje, een wollen Hvid of Disana dekentje en een Engel strikmutsje en jij bent helemaal klaar voor de komst van jouw kleine!”

    Bij Beer en Schaap hebben we een groot assortiment aan wollen kleding, 100% merino wollen dekentjes van Disana, wollen en wolzijde rompers van Joha en Cosilana en natuurlijk ons populaire merk Engel, het meest bekend van hun wolfleece jasjes en heerlijke overalls. 

    Strikmutsje

    “Een strikmutsje is enorm fijn om mee te beginnen”, aldus Karin. “Een strikmutsje zorgt voor minder prikkels én de baby verliest dan geen warmte via het hoofd. Bij de handen, voeten en hoofd koelt de baby namelijk het snelst af. Doordat je het mutsje strikt om het hoofd of lijfje, blijft het mutsje goed zitten. Het strikmutsje doe je eerst kruislings bij de kin, onder de oksels door, dan kruisen bij de rug en dan vastknopen aan de voorkant. Wanneer de touwtjes te kort zijn, knoop je het onder het kinnetje vast.”

    Hier kan je ons assortiment aan strikmutsjes bekijken. 

    Engel wolfleece overall of jas

    Engel wolfleece jas

    Een populair item is het wolfleece jasje van Engel. Vanaf maat 50-56 t/m 110-116, gemaakt van 100% zacht merinowol. Een all-season jasje. Bekijk de jasjes hier.

    Dekentje van Disana of HVID

    disana dekentje

    Bekijk hier ons assortiment aan wiegdekentjes. De wiegdekentjes van Disana en HVID zijn heel rekbaar waardoor deze ideaal zijn voor de eerste maanden. Hierin kan je je baby lekker inwikkelen. 

    Wollen of wolzijde rompers en boxpakjes

    Voor de eerste maand/maanden adviseren wij fijne overslagrompers van wol of wolzijde. In de winter is 100% wol net wat warmer dan wolzijde. In de zomer is juist wolzijde een goede keuze. Hier kan je ons assortiment aan wollen babykleding bekijken. Het boxpakje van Joha is echt een favorietje van ons. Valt vrij ruim maar is daardoor lang te dragen. 

    Wollen sokjes en slofje

    We hebben een groot aanbod aan wollen sokken en slofjes. De slofjes van HVID zijn door de enorm zachte kwaliteit een hele fijne optie voor de eerste maanden. Verkrijgbaar in maat 0-9 maanden of 9-15 maanden en in verschillende kleuren. 

    Praktische tips voor wollen kleding:

    - Gebruik een aparte wasmand voor de wollen kleding. Er gaat nog weleens wat mis bij opa/oma, oppas of eventuele partner, die nog niet zo bekend zijn met wol en vrolijk mee wassen met de 60 graden was, oeps!

    - Koop niet teveel want vooral in het begin groeien ze hard én wol wordt dus nauwelijks vies.

    - Maak je eigen wasmiddel, bij Beer & Schaap verkopen ze ook wasblokjes die je kunt gebruiken om wasmiddel mee te maken: Lanolin soap van Sheepish Grins

    - Koop ossengalzeep, zo’n heel blok doe je enorm lang mee!

    Kom langs en bekijk alle mooie wolletjes in de winkel

    Ben je in verwachting of heb je een newborn baby en ben je geïnteresseerd in wolletjes? Kom eens langs bij Beer en Schaap in Amersfoort. We laten je graag ons assortiment zien en helpen je bij je keuze. 

    Geschreven door Karin de Jonge, bevalling & babyzorg en Team Beer en Schaap

    Karin de Jonge is eigenaresse van Bevalling en Babyzorg en biedt naast kraamzorg ook begeleiding voor, tijdens en na de bevalling, ze is tevens draagconsulente en ze verhuurt wol pakketten. Check haar site voor meer informatie.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Alles over WOL voor de allerkleinsten
      09 / May / 2023

      Karin de Jonge en Team Beer en Schaap - 09 / May / 2023

      Alles over WOL voor de allerkleinsten

    • Punten sparen bij Beer en Schaap
      16 / Oct / 2022

      Karin de Jonge en Team Beer en Schaap - 09 / May / 2023

      Punten sparen bij Beer en Schaap

    • Zonnebrillen voor kinderen
      26 / May / 2022

      Karin de Jonge en Team Beer en Schaap - 09 / May / 2023

      Zonnebrillen voor kinderen

    • Wij zijn verhuisd!
      01 / Mar / 2022

      Karin de Jonge en Team Beer en Schaap - 09 / May / 2023

      Wij zijn verhuisd!

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    Beer en Schaap 4,9 / 5 - 59 Reviews @ Google
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »